Angela

Wijkverpleegkundige niveau 5

angela klein

"Je stapt in iemands leven!"

Angela Stolwijk werkt sinds twee jaar bij ActiVite. Als wijkver­pleegkundige is zij voor veel mensen een belangrijk aanspreek­punt in het Boerhaave- en Stationsgebied van Leiden. Een rol met afwisseling en verantwoordelijkheid, vindt ze, en daarom: een wereldbaan!

Geen dag hetzelfde

"In eerste instantie wilde ik verloskundige worden, maar uiteindelijk koos ik voor de opleiding HBO-V (niveau 5). Na mijn opleiding ben ik gelijk de wijk ingerold en ik moet zeggen: daarvan heb ik nog geen minuut spijt."

"Wat ik heerlijk vind aan deze baan, is de variatie en de verantwoordelijkheid. Als mens en in mijn functie ben ik betrokken bij de cliënt en de uitvoering en organisatie van zorg voor de cliënt. Dit doe ik niet alleen, maar met behulp van alle mensen om de cliënt heen. Samen met de cliënt en de mantelzorger stel ik het zorgplan op en indiceer ik de zorg die nodig is. Dit gebeurt in goed overleg met de huisarts en andere betrokken professionals. Hierdoor kan de cliënt zo lang mogelijk zo prettig mogelijk thuis blijven wonen."

Expertise van collega's

"Door mijn netwerk als wijkverpleegkundige kan ik snel schakelen en kan ik zorgen voor optimale zorg rondom de cliënt. Ik heb een kort lijntje met de huisarts, waarmee ik regelmatig overleg en ook maak ik deel uit van het sociaal wijkteam. De problematiek die ik tegenkom is enorm gevarieerd: verslavingsproblematiek, eenzaamheid bij ouderen, beginnende dementie, palliatieve zorg en zorg vanwege herstel na een ziekenhuisopname. Wanneer nodig kan ik altijd een beroep doen op de expertise van mijn eigen collega's. Zo zijn er bijvoorbeeld collega's met specialis­tische kennis op het gebied van oncologie en wondzorg. Daarnaast is het fijn dat ik word ondersteund met de juiste scholing en training.

Stevig in je schoenen

"Als wijkverpleegkundige ben je er in de eerste plaats voor de cliënt en voor de mantelzorger. Als het kan help je mensen, bijvoorbeeld na een operatie, geleidelijk aan weer naar zelfstandigheid. Je stimuleert de cliënt om positief te zijn en blijven, ook leer je de cliënt hoe om te gaan met de situatie zodat ze zelf hun mogelijkheden weer zien. Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan. Je ziet veel verschillende mensen en stapt echt even in iemands leven."

Lees het verhaal van wijkverpleegkundigen in opleiding Tom en Rens

tom en rens landscape

Lees het verhaal van Marjolein en Rachel (thuiszorg)

marjolein en rachel klein

Lees het verhaal van VIG-ers Esther en Maya

maya en esther

Lees het verhaal van Hulp bij het Huishouden Marianne

marianne landscape