Oncologische voetzorg door pedicure

De juiste voetzorg voor mensen met kanker

Klik hier om je aan te melden voor deze dienst.

Goede voetverzorging is belangrijk voor iedereen. Maar zeker voor iemand met kanker. Sinds kort is een van de pedicures aan huis van ActiVite gediplomeerd oncologisch voetverzorger. "Het is een relatief nieuw vak. Maar voor wie actief behandeld wordt voor kanker is het absoluut van meerwaarde. Zo kunnen we met de juiste kennis cliënten veilig behandelen", aldus Gèraldine Tibbe.

"De cijfers liegen er niet om: een op de drie mensen krijgt te maken met kanker. Met chemotherapie worden naast kankercellen ook gezonde cellen kapotgemaakt. Mensen kunnen daardoor een verminderde weerstand krijgen en vatbaarder zijn voor infecties. Vandaar dat cliënten die actief behandeld worden voor kanker met de grootst mogelijke zorg behandeld moeten worden", vertelt Gèraldine. "Voor iedere voetzorgbehandeling is toestemming van de oncoloog nodig. Zijn de bloedwaardes goed? En kan iemand op dat moment veilig behandeld worden?"

Daarnaast kan chemotherapie voor vervelende complicaties zorgen zoals overmatig eelt of blaren op de voeten. "Als pedicure moet je daar extra voorzichtig mee omgaan en goed uitkijken met de materialen die je gebruikt. Hoeft een mesje niet? Dan niet doen. Veiligheid gaat voor alles, dus voor de behandeling zijn speciale richtlijnen opgesteld waarin wordt beschreven welke instrumenten gebruikt mogen worden." Maar dat goede voetzorg van groot belang is voor cliënten met kanker staat als een paal boven water. "Mobiel blijven is voor iedereen belangrijk. Het vergroot immers de kans op langer thuis blijven wonen. Maar voor mensen met kanker kan het van extra waarde zijn: bewegen helpt het herstelproces. Voeten spelen dus een belangrijke rol."

Gèraldine rondde de specialisatie tot oncologisch voetzorgverlener een aantal maanden geleden af. "Wat mij in het vak aantrekt? Mensen voelen zich vaak op hun gemak bij de pedicure en we hebben tijdens de behandeling ook echt de tijd voor de cliënt. Velen vinden het prettig om dan op een luchtige manier over hun klachten te kunnen praten. Een terugkoppeling naar de oncoloog maakt daarom ook onderdeel uit van de behandeling. Zo zorgen we samen voor de beste behandeling. Het is mooi om onderdeel uit te kunnen maken van de belangrijke zorgkring om een cliënt."