Huisautomatisering

Domotica

Klik hier om je aan te melden voor deze dienst.

Een horloge met valdetectie, ketting met GPS-tracker of draadloze verbinding met rookmelders die ervoor zorgen dat gas en elektriciteit afgesloten worden? Het klinkt als toekomstmuziek. Niets is minder waar: dit soort technische gemaksoplossingen voor in en om het huis bestaan al.

"Domotica heeft nog vaak het label luxe te zijn, maar het kan levens redden. Uw leven", zegt Erwin Roks van Van Egmond Zorgaanpassingen. "Het nieuwe en geavanceerde systeem van Ascom, dé leverancier van het zusteroproepsysteem in ziekenhuizen, kun je nog het beste omschrijven als een zeer uitgebreide alarmcentrale via ketting of polsbandje. En het kan zo luxe gemaakt worden als iemand zelf wil. Het persoonlijke alarm kan gekoppeld worden aan 10 contactpersonen, die elkaar opvolgen als iemand niet bereikbaar is. Het systeem kan verbonden worden met de rookmelders. En met sensoren in huis kunnen dagelijkse gewoontes vastgelegd worden zodat verbinding gemaakt wordt bij afwijking daarvan."

'Het domotica-systeem is net lego, is de basis gelegd dan kun je het uitbreiden zoveel je wilt'

Het systeem biedt veiligheid en draagt bij aan een gevoel minder eenzaam te zijn. "Het aan de vaste of mobiele telefoon gekoppelde kastje heeft 3 knoppen: rood, groen en grijs. En kan bijvoorbeeld bestaan uit een directe spraak- en luisterverbinding met een zoon of dochter, de alarmcentrale en de apotheek voor het bestellen van de medicijnen", vertelt Gert Jan van Egmond. "Maar er is meer mogelijk. Denk aan video en intercom om te zien wie er voor de deur staat. Of heeft gestaan. Er is zelfs directe koppeling naar de kinderen mogelijk zodat ook zij op de hoogte zijn van gewenst of ongewenst bezoek. Veilig, comfortabel en slim wonen staat voorop. Net als bij de Woningscan."

Je kunt het geavanceerde domotica-systeem nu via ActiVite en Van Egmond Zorgaanpassingen huren. Van Egmond Zorgaanpassingen levert, plaatst en onderhoudt de domotica. "We willen de cliënt graag ontzorgen. Vandaar dat we de systemen per maand verhuren. Het maakt de domotica voordelig en onderhoudsvrij. Wij vervangen de batterijen en houden de boel schoon en veilig. Kortom, je hebt er geen omkijken naar. Wel zo prettig."

Geïnteresseerd in het domotica-systeem? Je kunt je nu via ActiVite aanmelden om het systeem te huren. Mail je gegevens naar ledenorganisatie@activite.nl of gebruik het aanmeldformulier. Een medewerker van Van Egmond neemt dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

'Met sensoren kan nachtverlichting aanschieten zodra iemand zijn voeten naast het bed zet'