Medewerkers ActiVite ontwikkelen spel om cliënten beter te leren kennen

Geplaatst op 18 juli 2019

spel leefplezier

Medewerkers ActiVite ontwikkelen spel om cliënten beter te leren kennen

"De vragen zijn haakjes om dóór te vragen"

Het lijkt het toverwoord in de zorg vandaag de dag: passende zorg. Niet de verzorgende of de zorgorganisatie bepaalt hoe zorg eruit ziet, maar de cliënt zelf. Dat klinkt heel logisch, maar het is nog niet altijd eenvoudig om te ontdekken wát de cliënt dan precies wil, weet ook Alice van Leur, manager verpleeghuiszorg bij ActiVite: "Om passende zorg te kunnen bieden is het belangrijk dat we bewoners goed leren kennen. Want goede zorg bestaat niet alleen uit medische zorg, maar ook uit leefplezier."

Een toegankelijke manier om bewoners te leren kennen, is het 'Wie bent u, wie ben ik-spel.' Dit bordspel is ontwikkeld door twee medewerkers van ActiVite, Henriëtte van Dam (foto) en Annieta den Haan. ActiVite heeft het spel nu in productie genomen en deze maand wordt het in ieder verpleeghuis van de zorgorganisatie verspreid. Van Dam: "Tijdens onze opleiding maakten we een opdracht over cliëntgerichte zorg, waar ook een interactief element in moest zitten. We hebben toen de vragen die gebruikt worden bij een van de andere gesprekstechnieken, toepasbaar gemaakt in een spel. . Ik vind het heel erg leuk dat ActiVite het nu voor alle locaties beschikbaar maakt, want ik geloof echt dat het de connectie tussen medewerkers en bewoners, maar ook tussen bewoners onderling kan versterken. Als collega's hebben we het al met elkaar gespeeld, en je merkt dat dat leuke gesprekken oplevert. Want de vragen staan niet op zich, maar zijn haakjes om dóór te vragen." Waarin onderscheidt dit spel zich van andere technieken die jullie toepassen? "Dit is heel ongedwongen. Er hóeft niets uit te komen, dat maakt het ontspannen."

 

De informatie die tijdens het spel naar boven komt, gebruiken de medewerkers van ActiVite om het zorgleefplan te maken: het plan dat gebruikt wordt om passende zorg te bieden. Van Leur: "Het gaat vooral om dingen die mensen niet uit zichzelf zomaar zouden vertellen. Een van de vragen is bijvoorbeeld: "Wat typeert uw persoonlijkheid?" Als iemand dan aangeeft introvert te zijn, dan kun je daar rekening mee houden. Door iemand enerzijds te waarderen in zijn 'alleen zijn' en daar ruimte voor te bieden, maar er tegelijkertijd voor te waken dat iemand vereenzaamt. Een andere vraag is of iemand liever alleen of met anderen eet. In de groepswoningen voor mensen met dementie eten we in principe altijd met elkaar aan een grote tafel. Maar als je weet dat mensen liever alleen eten, kun je een tafeltje apart dekken. Zo wordt zorg steeds meer maatwerk, en dat vinden we bij ActiVite heel belangrijk."