Ruim half miljoen patiënten veiliger en sneller geholpen dankzij ZorgDomein

Geplaatst op 09 april 2019

Sinds 1 februari 2019 maken VVT-organisaties (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg), waaronder ActiVite, samen met alle huisartsenpraktijken in de regio Zuid-Holland-Noord gebruik van ZorgDomein. Huisartsen - die ZorgDomein al gebruiken om patiënten naar ziekenhuizen en de GGZ te verwijzen - verwijzen hun patiënten sindsdien ook digitaal naar verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. Waar eerder ruim acht handelingen nodig waren voor een verwijzing, kan dit tegenwoordig met één muisklik. Onvolledige en/of onleesbare verwijzingen zijn zodoende verleden tijd geworden.

Inmiddels zijn de eerste 1000 verwijzingen succesvol via ZorgDomein verstuurd. Huisartsen in de regio zijn enthousiast: "Geen gepriegel meer met de pen en het scannen van formulieren. Bovendien start ik de verwijzing vanuit mijn eigen systeem, waardoor ik relevante contextinformatie goed mee kan geven. Dit is veiliger voor de patiënt.", zegt Frank den Heijer, huisarts in Alphen aan den Rijn.

Brede samenwerking

Huisartsen (LHV-kring Rijnland & Midden-Holland en het NZLO) en de VVT-organisaties hebben met Sleutelnet onderzocht welke oplossing het meest geschikt was. Daarna hebben zij samengewerkt om de verwijzing van de huisarts naar de VVT-organisaties, zoals ActiVite, in de regio te digitaliseren.

Sleutelnet, het samenwerkingsverband van alle zorgverleners en de zorgverzekeraars in de Regio Zuid-Holland-Noord op het gebied van digitale informatie-uitwisseling, voerde de regionale coördinatie van het project. Regionaal projectleider Christi Ouwerkerk: "Dit is een uniek project. Zuid-Holland Noord is de eerste regio in Nederland waarin acht VVT-organisaties en huisartsen gezamenlijk besluiten gebruik te maken van ZorgDomein." Directeur Jasper van Sambeek: "Het digitaliseren van deze verwijsstroom is een mijlpaal in de samenwerking tussen de VVT-organisaties en huisartsen in deze regio, die met dit project nog sterker is geworden."