ActiVite presenteert kunstproject op jaarevent Deltaplan Dementie

Geplaatst op 26 november 2018

afbeelding deltaplan

Maandag 19 november heeft ActiVite een workshop gegeven over de kracht van beeldende kunst voor mensen met dementie, tijdens het Jaarevent van het Deltaplan Dementie. Het thema van het jaarevent was 'De Kunst van Samen'. Er was veel aandacht voor het belang van kunst voor mensen met dementie: "Kunst geeft plezier en verbinding", "Kunst helpt je in het moment te zijn en even te vergeten dat je vergeet", "Muziek als medicijn".

Petra van der Made (autonoom beeldend kunstenaar en activiteitenbegeleider) en Odette Houkes (muziekagoog en activiteitenbegeleider) van Ontmoetingscentrum Noorderbrink hebben een mooie workshop geleid. Er waren zo'n 30 deelnemers die eerst zelf mochten ervaren wat het maken van kunst onder begeleiding van muziek met hen deed. In no-time maakte de groep van een groot vel papier een prachtig kleurrijk kunstwerk.Daarna toonden wij een filmpje over het Kunstproject op het Ontmoetingscentrum Dementie. Bekijk dat filmpje hier.

Tenslotte bespraken wij hoe je de kunstactiviteit kunt afstemmen op iemands interesses en vermogens en faalervaringen kunt voorkomen, wat kunst met hen doet, en welke randvoorwaarden je moet scheppen om een succesvolle kunstactiviteit te organiseren. Aan het eind kregen alle deelnemers een kleurpotlood mee met een kaartje met de uitspraak van Michelangelo op 87-jarige leeftijd: 'I am still learning'. Zo is het ook voor mensen met dementie: zij kunnen nog steeds leren, en ook nieuwe interesses en talenten bij zichzelf ontdekken, juist op het gebied van kunst!